Skarbnica wiedzy

CELUMER MORSKIE MINERAŁY

Kompozycja minerałów Morza Martwego Celumer jest podobna do osocza krwi, co pozwala na szybszą absorpcję składników czynnych w głąb skóry. Taka kombinacja jest znana organizmowi, więc zachowuje się jak „promotor wchłaniania" dla substancji czynnych
odżywia komórki
składniki aktywne lepiej się wchłaniają
bardzo dobrze tolerowany przez skórę


CRAMBE MARITIMA

macierzysta skóry: podstawę gładkiego i zdrowego wyglądu cery zapewniają komórki macierzyste, które znajdują się w najniższej warstwie naszego naskórka w epidermie. Są one zdolne do niesamowitych rzeczy: komórki macierzyste skóry produkują nieustannie komórki "uzupełnianie" i w przeciwieństwie do normalnych komórek skóry, nie złuszczają się po około 28 dniach, lecz pozostają w naskórku. Istotną funkcją naszych komórek macierzystych jest dynamiczne tempo ich podziału, a zatem jest kluczowym czynnikiem w utrzymaniu młodzieńczego wyglądu i podniesionych kontur twarzy.
Szkodliwe czynniki zewnętrzne takie jak: promienie UVA, stres, zmiana temperatury lub wiek, mają ogromny wpływ na wydajność podziału komórek macierzystych – w efekcie naturalny proces odnowy komórkowej zostaje spowolniony, a kontury twarzy stają się obwisłe.
 

LIFTINGUJĄCE PEPTYDY - KOMPLEKS

Peptyd Lifting Complex został opracowany przez dr Martin Rodbell , biochemika , który otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny w 1994 roku. Biochemik dowiedział się , że komórki komunikują się ze sobą za pomocą systemu chemicznych przekaźników. Jego badania wykazały, że neuroprzekaźnik acetylocholina ( ACh) jest konieczna, aby poruszać mięśniami . Im bardziej Ach jest transportowany do mięśni , tym bardziej mięśnie pracują tworząc zmarszczki .
Kompleks peptydów liftingujących hamuje uwalnianie tych neuroprzekaźników. Ma zdolność do osłabienia sygnałów nerwowych w stopniu, w którym mięśnie twarzy są mniej aktywne i mogą odpocząć - co daje skórze szansę wygładzenia się całkowicie.


EKSTRAKT JAMBU

Egzotyczny ekstrakt Jambú (lat. Acmella oleracea) jest pochodzenia roślinnego
z regionu Oceanu Indyjskiego. Podczas ugryzienia świeżych liści lub kwiatów
odczuwamy na ustach delikatne drętwienie. Odkryty w Brazylii został
wykorzystany przez tamtejszą ludność jako środek od bólu zęba.
Nawet dzisiaj ekstrakt ten, jest ważnym składnikiem w homeopatii.
W kosmetykach wykazuje następujące korzyści:
-Zmniejsza intensywność skurczu mięśni (około ca. 15.000 samych skurczów
  mięśni twarzy !
 -Widoczna i szybka redukcja zmarszczek i płytkich linii
-Już po kilku minutach zapewnia młodzieńczy oraz promienny wygląd
Acmella oleracea poddano także badaniom pod kątem działania na skórę. Okazało się, że wykazuje ona silne właściwości ujędrniające i przeciwzmarszczkowe (poprzez stymulujący wpływ na fibroblasty, pobudzający je do produkcji kolagenu i elastyny oraz rozluźniający wpływ na mięśnie mimiczne i łagodzenie drobnych zmarszczek). Efekty stosowania preparatów z Acmella oleracea są porównywalne z tymi po zastosowaniu toksyny botulinowej – stąd nazwa „ziołowy botox”.

WODA MORSKA
Woda morska z francuskiego wybrzeża Atlantyku . Uzyskuje się ją na głębokości 22 metrów.Woda morska przechodząc przez formacje granitowe piasku jest jednocześnie filtrowana i wzbogacana w cenne minerały i pierwiastki śladowe. Skład wody morkiej, minerałów i pierwiastków śladowych w osoczu krwi i limfy jest bardzo podobny i wykazuje doskonałe właściwości kosmetyczne:
-Optymalne nawilżenie
-Wzrost komunikacji międzykomórkowej
-Upraszcza i przyspiesza absorpcję składników  aktywnych
-Gwarantuje pielęgnację i reminalizację skóry

ALGA  BRĄZOWA
Alga brazowa zajmuje największe regiony przybrzeża północnego Atlantyku. Od  Morza Północnego proprzez  Morze  Wschodnie aż do Wysp Kanaryjskich i  Maroko. W Ameryce występuje od  Kanady aż po Karibik, a także u wybrzeży Brazylii. Bogata w minerały i elementy śladowe wykazuje korzyści dla skóry:
 -Łagodzi
-Zaopatruje w wilgotność
-Wygładza
-Pielęgnuje oraz regeneruje
-Wpływa pozytywnie na bilans energetyczny komórki i tym samym na odnowę komórkową

PIGMENTY MINERALNE
Do pigmentów pochodzenia mineralnego należą, tlenki, takie jak dwutlenek tytanu, tlenek cynku i tlenek żelaza. Pigmenty mineralne w kosmetykach mają nstępujące korzyści:
Naturalne absorbery UV - reflektują promienie słoneczne
-Zastosowanie w naturze-oraz pielęgnacji dzieci
-Harmonizuje i wyrównuje koloryt skóry
-Najlepsza kompatybilność

PROWITAMINA B5
Pantenol jest prekursorem witaminy B, ogólnie znany jako witamina B.
Korzyści pantenolu w kosmetyce:
   -Wspomaga utrzymanie nawilżenia skóry
   -Pomaga poprawić elastyczność skóry
   -Posiada właściwości przeciwzapalne i kojące
   -Pobudza komórki skóry do odnowy ( Epithelisierung)

MUSZLE
Pochodzenie: Pyłek z muszli z francuskiego wybrzeża Atlantyku. Zrównoważone pozyskiwanie na głębokości 30 metrów.
Muszle wraz z zamieszkującymi je skorupiakami znajdują się na dnie morza. W zależności od gatunku skorupiaków, osiedlają się na rafach, na dnie lub też przesuwają się po dnie morskim. Organizmy te żyją niezmiernie długo, niektóre nawet do stu lat. Skorupiaki znajdują pożywienie na dnie morza, korzystając tym samym z całego bogactwa składników odżywczych.
 Znaczenie muszli w kosmetyce:
-Są bogate w węglan wapnia,
-Powodują efekt detoksykacji,
-Ujędrniają tkankę łączną,
-Remineralizują, regenerują i pielęgnują.

OSTRYGI
Ostrygi (Ostreidae) istnieją od 250 milionów lat. Nawet w starożytnej Grecji ostryga była uważana za kulinarny przysmak ze względu na wysoką zawartość witamin, minerałów oraz niską wartość kaloryczną i aż do dzisiaj uznawana jest za zdrowy morski kulinarny delikates. Muszla z ostrygi ma duże znaczenie i jest stosowana w medycynie oraz produktach kosmetycznych, ponieważ jest skarbnicą cennych składników upiększających:
-Wzmacnia i pielęgnuje skórę poprzez aminokwasy i witaminy: B1, B2, B3, B5, B12.
-Rewitalizuje poprzez cenne morskie minerały i elementy śladowe, takie jak: potas, fosfor, sód, cynk, wapń, magnez, żelazo.
-Ma działanie chroniące komórki oraz daje efekt zdrowej i gładkiej skóry.

ALGI
Zasadniczo istnieją cztery rodzaje glonów, które mają duże znaczenie kosmetyczne: alga brązowa, niebieska, czerwona oraz zielona. Dla rozwoju i rozmnażania wymagają światła słonecznego (fotosyntezy) oraz składników odżywczych, które znajdują w swoim otoczeniu. Dlatego algi morskie zawierają w sobie całe bogactwo substancji odżywczych. Ponadto glony te są w stanie przeciwstawić się prądom oceanicznym, zadowalając się niewielką ilością światła.
Ekstrakt morski Celumer wykorzystuje aktywną moc algi brązowej, niebieskiej oraz zielonej, które mają przewagę nad innymi glonami. Algi są wszechstronnie „utalentowane”,  jeśli chodzi o pielęgnację skóry:
-Posiadają silne właściwości antyutleniające w celu najlepszej ochrony komórek.
-Chronią  włókna elastyny, co daje efekt zwiększonej elastyczności i pomaga w utrzymaniu młodzieńczego wyglądu.
-Są bogate w składniki odżywcze, takie jak: żelazo, beta karoten i nienasycone kwasy tłuszczowe.
-Intensywnie nawilżają, zapewniają optymalną tolerancję przez skórę.

PLANKTON
Pochodzenie: północno – zachodnia Francja, pozyskiwany z miejsca przecięcia  się wody słodkiej i słonej. Powoduje to, że ekosystem jest szczególnie zdrowy i wyróżnia sie różnorodnością.
Plankton to mikroorganizmy, które żyją w milionowych populacjach w wodzie morskiej, pobierając energię ze światła słonecznego i dwutlenku węgla - energię, której potrzebują do zdrowego wzrostu i metabolizmu. Ponieważ plankton narażony jest na masowe promieniowanie UV, wyprodukował enzym naprawczy uszkodzeń komórek, spowodowanych przez światło słoneczne. Składniki odżywcze planktonu są wszechstronne !
-Przyśpieszają zróżnicowanie komórek skóry, utrzymując jej młodość i świeży wygląd.
-Mają działanie antybakteryjne, tym samym wzmacniają barierę ochronną skóry.
-Chronią przed utlenianiem wywołanym promieniowaniem UV, a tym samym przed przedwczesnym starzeniem.

KAWIOR
Pochodzenie:  jesiotr syberyjski z trwałej, przyjaznej dla zwierząt francuskiej hodowli.
Kawior jest często określany jako „złoto morza”. Przez wieki car, cesarze i królowie byli skłonni dużo zapłacić za ten delikates, zapewniając sobie wyłączne prawo do tego przysmaku. W celu konserwacji kawioru wykorzystywano wyłącznie czystą sól.
Kawior charakteryzuje następujące działanie kosmetyczne:
-Zawiera szereg białek, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe.
-Nawilża, optymalnie odżywia skórę, chroniąc ją.
-Chroni ściany komórkowe i poprawia zdolność wiązania komórek ze sobą.
 
ALOE VERA
Otrzymany z liści Aloe barbadensis ekstrakt :korzyści
-Skóra staje się gładka i elastyczna
-Zapewnia nawilżenie
-Właściwości gojenia ran i przeciwzapalne
-Daje efekt chłodzenia
-Pobudza procesy samoleczenia skóry

ALANTOINA
jest naturalną substancją, którą można znaleźć w roślinach, takich jak żywokost ( Symphytum officinale),klon ,kiełki pszenicy i czarny salsefia.
Została ona już używana przez Hildegarda z Bingen , aby pomóc leczyć rany i złamania kości
-Wspomaga gojenie
-Wycisza i łagodzi
-Stymuluje podział komórek
-Zmiękcza i wygładza skórę (= keratoplastyczne )

BISABOLOL
Bisabolol jest głównym składnikiem oleju z rumianku i oferuje następne właściwości:
-Wycisza i koi
-Przeciwdziała stan zapalny

​KWAS HIALURONOWY
Pozyskiwany metodami biotechnologii. Kwas hialuronowy jest składnikiem macierzy zewnątrzkomórkowej skóry. Jest glikozaminoglikanem, który jest fizjologicznie istotnym składnikiem tkanki łącznej i odgrywa ważną rolę w proliferacji komórek a także migracji komórek.
Kwas hialuronowy oferuje te imponujące korzyści kosmetyczne
 -Wyjątkowo efektywnie zatrzymuje wilgoć
 -Zapewnia intensywne nawilżenie
 -Jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę (ważny składnik NMF)

OLEJEK JOJOBA
Cenny ciekły wosk otrzymywany z nasion krzewu jojoba (Simmondsia chinensis) o następujących właściowościach:
-Nie pozostawia efektu tłustej skóry
-Skóra staje się miękka i elastyczna
-Jest dobrze tolerowany przez  skórę
-Przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry
-Jest idealny dla szorstkiej, suchej i wrażliwej skóry

KAOLIN
Znana również jako glinka porcelanowa , glinka chińska, Bolus alba lub glinka biała, jest drobnym, wolnym od żelaza , białym proszkiem . Jej głównym składnikiem jest kaolinit (powstały w procesie wietrzenia skał) .
Kaolin ma właściwości:
-Oczyszczające i czyszczące ( " odciśnięcie efekt papieru " )
-Ściąga pory
-Wycisza i koi
-Jest dobrze tolerowana przez skórę

Biała glinka - (inaczej glinka porcelanowa lub glinka chińska) to najpopularniejsza i najczęściej wykorzystywana odmiana. Jej właściwości ściągające, odżywiające i regenerujące sprawiają, że najlepiej sprawdza się w pielęgnacji cery suchej, delikatnej, wrażliwej lub zmęczonej ze zmarszczkami. Działa również łagodząco i zabliźniająco, dzięki czemu poprawia się koloryt skóry. Biała glinka jest tak łagodna, że stosuje się ją nawet w pudrach dla niemowlaków.

KWAS MLEKOWY
Zarówno w Europie i Azji , mają znakomitą historię. Za pomocą kwasu mlekowego wytrawiano i konserwowano żywność ( kwaśne mleko , kiszona kapusta , itp )
Włączony do produktów do pielęgnacji skóry , oferuje następujące korzyści: :
-Nawilża
-Działa łagodnie keratolitycznie
-Utrzymuje skórę miękką i gładką
-Jest dobrze tolerowany przez skórę

PANTENOL
Pantenol jest prekursorem witaminy B, ogólnie znany jako witamina B.
Korzyści pantenolu w kosmetyce:
-Wspomaga utrzymanie nawilżenia skóry
-Pomaga poprawić elastyczność skóry
-Posiada właściwości przeciwzapalne i kojące
-Pobudza komórki skóry do odnowy

OLEJEK RYCYNOWY
Uzyskuje się z nasion tropikalnych drzewa rycynowego ( Ricinus communis ). Oprócz swojej długiej i bogatej historii działania leczniczego, olej jest używany także ze względu na działanie kosmetyczne
 -Chroni skórę przed atakami środowiskowymi
 -Stymuluje syntezę kolagenu
 -Uędrnia i zmniejsza zmarszczki
 -Działa zmiękczająco na blizny, dzięki czemu skóra staję się miękka i elastyczna

MASŁO SHEA
znany również jako karite lub masło shi , jest uzyskiwany z pestek orzecha, jak owoce z afrykańskiej shea lub drzewa karite ( Vitellaria paradoxa ), które znajduje się na południe w strefie Sahel wzdłuż pasa zachodniej African Savannah z Gambii do Ugandy. Oferuje właściwości :
-Działa bardzo dobrze na skórze ze względu na jego wysoki poziom witaminy E, karotenoidów i alantoiny
-Pobudza budowę struktur komórkowych i tworzenie komórek
-Łagodzi i zmniejsza stany zapalne
-Nawilża i wygładza skórę

MOCZNIK
syntetyzuje się z dwutlenku węgla i amoniaku w wysokiej temperaturze, ciśnienie (nie pochodzi ze źródła zwierzęcego).Jest naturalnym składnikiem NMF
Jest on stosowany w produktach leczniczych oraz do pielęgnacji skóry jako środek zatrzymujący wilgoć
Poprawia zdolność skóry do zatrzymywania wilgoci
W efekcie zwiększa poziom nawilżenia skóry

​WITAMINA A
-Pobudza produkcję kolagenu
-Ochrona przed uszkodzeniami skóry wywołanymi przez UV
-Wspomaga odnowę komórkową
-Chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (efekt antyutleniacz )

WITAMINA E
-Jest to także określana jako witamina przeciwstarzeniowa
-Wykazuje doskonałe właściwości antyoksydacyjne ( wymiatacz wolnych rodników )
-Poprawia stan nabłonka i skóry
-Zwiększa zdolność skóry do zatrzymywania wilgoci

KWAS CYTRYNOWY
Jest szeroko rozpowszechniony w przyrodzie.
Użyty w produktach do pielęgnacji:
-Adstringent (właściwości ściągające)
-Keratolityczne
-Właściwości rozjaśniające
-Przyspiesza odnowę komórek
-Spłyca drobne zmarszczki

KAMFORA
Kamfora  jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach (lipophil), występuje w olejkach eterycznych drzewa kamforowego (Cinnamomum camphora).  Korzyści:
-Antyseptyczne
-Przeciwzapalne
-Przeciwbakteryjne
 -Anti-mikrobiel (antymIkrobowy)

​BORÓWKA CZERWONA
Moosbeere / Cranberry (Vaccinium Macrocarpon)- borówka czerwona,     występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej.
 Extrakt posiada bardzo ważne kosmetyczne zastosowanie:
-Ściągające
-Poprawia gęstość skóry

HAMAMELIS
Ekstrakt z liści i gałęzi  czarodziejskiego orzecha (Hamamelis virginiana), jest zaliczany do roślin intensywnie leczniczych. W kosmetyce znajduje szczególne zastosowanie:
-Pielęgnacyjne
-Gojące
-Ściągające pory
-Kojące i łagodzące

KWAS SALICYLOWY
Wyciąg- ekstrakt z Silberweide (Salix Alba). Pozytywne działanie  kwasu salicylowego jest znane od wieków który znalazł zastosowanie w medycynie. Jego właściwości są również znane i wykorzystywane w kosmetyce. Korzyści:
-Ściągające
-Wzmacniające
-Pielęgnacyjne
-Łagodzące, stymuluje proces gojenia się ran

PROTEINY SOJOWE
Soja była kultywowana już  7000 l. p.Chr. w północnych Chinach (7000 v. Chr.), dzisiaj znana jest na całym świecie.  Kosmetyczne korzyści protein sojowych:
-Zmiękcza i nadaje skórze uczucie gładkości
-Nawilża
-Chroni przed hormonalnym starzeniem się skóry

OLEJ SŁONECZNIKOWY
Tłoczony z ziaren kwiatu słonecznika (Heliantus Annuus),  charakteryzuje się jasnożółtym kolorem. Korzyści w kosmetyce:
-Zmiękcza, wygładza
-Utrzymuje skórę w dobrej kondycji
-Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe
-Bogaty w  witaminę E (anti-oxidativ)

7 ZIÓŁ LECZNICZYCH
-Kozłek lekarski: koi, wygładza
-Krwawnik: koi, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie
-Rumianek: wycisza, przyspiesza gojenie, działa przeciwzapalnie, utrzymuje elastyczność skóry
-Melisa: orzeźwia, łagodzi, wycisza, chroni
-Chmiel: orzeźwia, koi, wykazuje działanie ściągające, antybakteryjne, utrzymuje elastyczność skóry, pielęgnuje
-Jemioła: wycisza, pielęgnuje
-Koper  włoski: orzeźwia, koi, pielęgnuje, utrzymuje elastyczność skóry

WOSK PSZCZELI
Jest wytwarzany przez pszczoły i wykorzystywany przez nie do budowy plastra miodu.
-Tworzy cienką warstwę przepuszczalną na powierzchni skóry, która zapobiega utracie wilgoci i pomaga chronić skórę
-Dobrze tolerowany przez skórę

OLEJEK MIGDAŁOWY
Olej jest dobrze tolerowany przez skórę, dzięki czemu może być używany przy cerach problematycznych
-Nawilża i dostarcza skórze witamin oraz jednocześnie chroni ją przed utratą nawilżenia
-Uelastycznia skórę, dzięki czemu zmarszczki są zredukowane

ZINK
Naturalny związek cynku i tlenu w bardzo małych kryształkach (biały proszek)
-Służy jako naturalny absorber UV: odbija promienie UV, a tym samym chroni przed oparzeniami słonecznymi
 -Pomaga uniknąć uszkodzenia skóry przez czynniki zewnętrzne

SKWALEN
Skwalan jest pozyskiwany z oliwy z oliwek. Wykazuje podobieństwo do własnego
„skwalenu”, który jest składnikiem  naszego organizmu w warstwie lipidowej oraz łoju.
Gwarantuje najwyższą kompatybilność
 -Nawilża
-Działa antyoksydacyjnie
-Dzięki niemu skóra jest gładka i elastyczna

OLEJ SŁONECZNIKOWY
jest wytwarzany z nasion słonecznika (Helianthus annuus ), jest blado żółtego zabarwienia. Gdy stosuje się w produktach do pielęgnacji skóry, to ma następujące zalety:
  -pozostawia skórę gładką i delikatną
  -Utrzymuje skórę w dobrej kondycji
 - Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe
  -Jest bogatym źródłem witaminy E ( działanie antyoksydacyjne )

NAGIETEK
Nagietek (Calendula officinalis) jest rożliną z rodziny Astrowatych. Dorasta do 50 cm wysokości i jest corocznym kwiatem. W zależności od typu, są o podwójnych lub pojedynczych kwiatach i mają jasny żółty do ciemno pomarańczowego zabarwienia. Nagietek od zawsze odgrywał ważną rolę w medycynie i alternatywne uzdrawiających praktykach.
Nagietek wykazuje dobroczynne działanie na skórę:
-Koi i działa przeciwzapalnie
-Wspomaga gojenie
-Popękane dłonie znowu stają się gładkie i piękne

OLEJ ARAHIDOWY
Pochodzenie orzeszków arachidowych (Arachis hypogaea) w powszechnej ocenie to Ameryka. Z botanicznego punktu widzenia, orzeszki ziemne są roślinami strączkowymi (z rodziny groszku, fasoli), nie mają nic wspólnego z orzechami. Są bardzo bogate w tłuszcze. Olej pozyskiwany z orzeszków ziemnych stosuje się zarówno w przemyśle spożywczym jak i kosmetycznym. Korzyści oleju arachidowego to:
-Pozostawia skórę gładką i delikatną
-Otula uczuciem komfortu

ORYGINALNA SÓL MORZA MARTWEGO
Leczniczy efekt oryginalnej soli Morza Martwego jest znany od ponad 2000 lat. Zawdzięcza swoją skuteczność zawartości w swoim składzie: chlorku sodu, magnezu, potasu, wapnia, bromku i jodu. Ten starożytny sekret piękna nie stracił swojego przeznaczenia do dnia dzisiejszego. W produktach pielęgnacyjnych: Wzmacnia procesy gojenia i jest bardzo dobrze tolerowana przez skórę
W szamponach: wzmacnia efekt przeciwłupieżowy

ORGANICZNE SURFAKTANTY
Składa się z poliglukozy (skrobia, cukier) i alkoholowych pochodnych oleju kokosowego.
Dla delikatnego oczyszczania bez podrażnienia skóry

OLEJEK AWOKADO
Wchłania się łatwo, pozostawiając skórę gładką i delikatną
-Jest dobrze tolerowany przez skórę
-Zapewnia intensywną pielęgnację dla skóry suchej, szorstkiej skóry
-Posiada właściwości anty -aging - i jest szczególnie przydatna dla pomarszczonej i wiotkiej skóry
-Jest idealny dla zrogowaciałego naskórka i popękanej powierzchni skóry

OLEJEK ECHIUM
Uzyskuje się z nasion Echium plantagineum i żmijowiec zwyczajny .
-Jest bogatym źródłem kwasów omega- 3 kwasów tłuszczowych
-Wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry
-Zapewnia ochronę

RÓŻA PIŻMOWA
Róża piżmowa, powszechnie znana jako dzika róża, jest składnikiem pozyskiwanym z Azji. Olej, który otrzymuje się z prasowania na zimno nasion róży piżmowej jest bardzo bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy oraz oferuje doskonałe właściwości pielęgnacyjne :
 -Sprzyja regeneracji skóry i gładkość
 -Pomaga przywrócić równowagę skórze
 -Pielęgnuje skórę, nie pozostawiając tłustej warstwy
 -Jest dobrze tolerowana przez skórę

WITAMINA C
-Stymuluje produkcję tkanki łącznej i kolagenu
-Hamuje utratę kolagenu
-Pomaga w regeneracji tkanki łącznej
-Stymuluje syntezę ceramidów
-Stabilizuje naturalną barierę ochronną skóry
-Ma właściwości rozjaśniania skóry
-Utrzymuje w dobrostanie naczynia krwionośne

KOENZYM Q10
Q10 – endogenny enzym – jest kluczowym elementem dla regeneracji skóry. Gdy proces starzenia zmniejsza jego naturalną produkcję, prowadzi do zmniejszenia aktywności komórkowej. Składniki odżywcze są wolniej przez komórki pobierane, a zanieczyszczenia z komórek wolniej do płynu ustrojowego odprowadzane. Ogólnie, skóra jest bardziej podatna na czynniki środowiskowe i nieporządane oznaki starzenia. Umwelteinflüsse und unerwünschte Alterserscheinungen werden sichtbar. Poprzez dodanie koenzymu Q10, w skórze zostanie pobudzony naturalny proces bologiczny.
-Ochrona przed stressem oksydacyjnym
-Ochrona przed przedwczesnym starzenien
-Ochrona przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV
-Wspomaga aktywność komórkową
-Dodaje skórze energii oraz świeży wygląd

TRAWA KRWISTA
Trawa krwista  (łac. Imperata Cylindrica)  pochodzi z Azji, gdzie jest używana między innymi jako roślina lecznicza.
-Intensywnie nawilża, zatrzymuje długotrwale wilgotnośc w skórze
-Odświeżona cera, promienny wygląd

EKSTRAKT ŻEŃSZENIA
Żeń-szeń (Panax ginseng) można przede wszystkim znaleźć w regionach górskich i leśnych w północnej Korei, północno-wschodniej i południowo-wschodniej Syberii, Chin i jest powszechnie stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jest uprawiany na całym świecie, a jego korzenie są podstawą wielu leczniczych produktów farmaceutycznych. Korzyści kosmetyczne żeń-szenia są wysoko cenione :
-Sprawia, że skóra jest gładka i sprężysta
-Wzmocniona i odżywiona
-Stymuluje metabolizm
-Ochrona przed szkodliwymi wpływami środowiska
-Pozostawia przyjemne uczucie na skórze

EKSTRAKT MIŁORZĘBU
Miłorzęby (Ginkgo biloba) to duże drzewa, osiągające wysokość od 30 do 40 m. Z ewolucyjnego punktu widzenia, Miłorząb należy do najstarszych roślin na Ziemi i stanowi żywy pomost między paprociami a drzewami iglastymi. Jego najwcześniejsze skamieniałości sięgają ponad 250 milionów lat temu. Liście Miorzębu były stosowane w tradycyjnej medycynie oraz jako eliksir wiecznej młodości przez ponad 2000 lat. W kosmetykach wyciąg Miłorzębu ma następujące zalety:
-Wspomaga mikrokrążenie i naturalny system obrony immunologicznej
-Silne właściwości regeneracyjne
-Poprawia elastyczność skóry
-Zapobiega powstawaniu bruzd i zmarszczek

MIKA
Nazwa " mika " może być tłumaczona z łaciny jako " błyszczące okruchy ".
Składowymi miki są naturalnie rozświetlające minerały (t.j. biotyt, fuchsyt i muskowit), które są bardzo atrakcyjne ze względu na ich właściwości subtelnych i elegancko połyskujących drobin. Jest bardzo dobrze tolerowana przez skórę i dlatego chętnie stosowana w kosmetykach naturalnych. Dodatkowo oprócz pożądanego efektu rozświetlenia, minerały te oferują naturalną ochronę przed promieniowaniem UV , ponieważ odbijają one promienie słoneczne.

ZIELONA HERBATA
Obok wielu witamin i minerałów, zielona herbata zawiera również flawonoidy, tak zwane przeciwutleniacze, które zapewniają ochronę przed wolnymi rodnikami.
Dzięki swojemu działaniu antybakteryjnemu i zdolności oczyszczania organizmu, to herbata jest wysoko ceniona przez tysiące lat.
-Ochrona przed przedwczesnym starzeniem
-Działanie odtruwające i antybakteryjne
-Odżywia i chroni skórę

IMBIR
Pochodzenie: z tropików i subtropików. Jednak jego rzeczywiste pochodzenie może być zlokalizowane na wyspach Pacyfiku. Imbir jest uprawiany w Indiach, Australii, Chinach i Ameryce Południowej, a także w innych miejscach. Od około 9 wieku , ten cud roślin został również poznany w świecie niemieckojęzycznym i czasem zastępuje pieprz jako przyprawa.
Właściwości kosmetyczne:
-Imbir pobudza mechanizmy obronne organizmu.
-Imbir zachwyca zmysły przyjemnie świeżym i korzennym zapachem.

KRZEMIONKA
Krzemionka to rodzina minerałów i osadów o dużej zawartości krzemu. Krzemionki są pozyskiwane ze ściany komórkowej okrzemki. Tradycyjnie, krzemionkę stosuje się w celu zapobiegania łamliwym włosom i paznokciom, a także do wzmacniania tkanki łącznej.
-Wzmacnia tkankę łączną.
-Działanie przeciwświądowe i kojące.
-Bardzo dobrze tolerowana przez skórę.
-W postaci granulatu jako peeling, usuwa martwe komórki naskórka delikatnie, ale dokładnie.

MÓŁ MORSKI
Muł jest drobnoziarnistym osadem, które może rozwijać się we wszystkich rodzajach wód. Ił morski jest szczególnie bogaty w ważne składniki odżywcze; w pewnym sensie jest to uzdrawiajaca Ziemia z Morza:
-Optymalne zaopatrzenie w składniki mineralne
-Remineralizacja
-Wspomaga gojenie
-Wzmacniający

PIGMENTY MINERALNE
Do pigmentów pochodzenia mineralnego zaliczane są tlenki, jak na przykład dwutlenek tytanu, tlenek cynku i tlenek żelaza.
W kosmetyce, pigmenty mineralne oferują następujące korzyści:
-Naturalna ochrona przed UV ( odbijają promieniowanie słoneczne )
-Mogą być stosowane jako ochrona u dzieci aby zrównoważyć i zharmonizować karnację skóry
-Bardzo dobrze tolerowane przez skórę

OLEJ Z PESTEK BRZOSKWINI
Wbrew jej botanicznej nazwie gatunek - brzoskwinia ( Prunus persica ) pochodzi z Chin, potem przeszedł przez Persję i dotarł do Europy ponad 1000 lat temu. Podobnie jak migdały i morele , brzoskwinia należy do rodziny Rosaceae , rodzaju Prunus. Dlatego olej z pestek brzoskwini zapewnia korzyści podobne do oleju migdałowego, oliwy z oliwek, oleju z pestek moreli lub śliwkowego:
-Szybko się wchłania
-Nadaje skórze elastyczność, co zmniejsza wrażenie zmarszczek
-Pomaga wiązać wilgoć i chroni przed odwodnieniem

OLEJEK Z DRZEWA HERBACIANEGO
Drzewo herbaciane (lat. Melaleuca alternifolia) ma swoje początki w Australii i od dawna jest tradycyjnym i popularnym środkiem domowego użytku wśród Aborygenów .
Imponujące efekty są wysoko cenione w kosmetyce :
-Przeciwzapalne i gojenia się ran
-Oczyszczenie, rozjaśnienie, wzmocnienie i przywracanie równowagi skórze
-Idealny dla zapalnych problemów skórnych ( wyprysków , trądziku czy brodawek , leczenie towarzyszące)
-Zapewnia właściwości grzybobójcze (np. pomaga zwalczać grzybicę stóp ).

EKSTRAKT Z LILII WODNEJ
Pachnąca lilia wodna jest nie tylko znana z urody ( jasne białe lub fioletowe kwiaty). Jest to symbol piękna i czystości i od dawna stosowana jako środek kojący i przeciwbólowy w medycynie ludowej.
W kosmetyce, korzyści z lilii wodnej są następujące:
-Kojące i harmonizujące.
-Łagodzi podrażnienia.
-Wygładza i regeneruje nawet bardzo zestresowaną skórę.
-Dla wzmocnienia i naturalnej równowagi skóry wrażliwej i podrażnionej.

DZIKA MALWA
Dzika malwa pierwotnie pochodzi z Europy Południowej i Azji, ale w dzisiejszych czasach można znaleźć ją wszędzie na świecie, na zboczach i na poboczu drogi. W starożytnym świecie, dzika malwa była ceniona jako roślina lecznicza i była stosowana np.. w leczeniu ukąszeń owadów.
Liście i płatki zawierają wiele składników przeciwzapalnych , jednocześnie zapewniając wilgoć i kojące skórę. Korzyści :
-Przeciwzapalne i kojące
-Intensywnie nawilżające
-Wspiera naturalną barierę ochronną skóry

LECYTYNA- (LIPOSOMY)
Fosfolipid lecytyna jest głównym składnikiem membran komórek ludzkich. Oprócz właściwości wygładzających ma także zdolność uzupełnienia lipidów na powierzchni skóry oraz w głębszych jej warstwach. Dzięki temu wspomaga błonę komórkową i pozwala osiągnąć lepszą ochronę komórek. Ponadto wspomaga penetrację składników odżywczych do komórek , jak również ochronę przed działaniem wolnych rodników i substancji szkodliwych. Lecytyny w postaci liposomów są pęcherzykami (bąbelki), które w związku z ich funkcją składnika błony komórkowej, mają zdolność do transportu substancji czynnych rozpuszczalnych w wodzie.
-Ułatwia wchłanianie składników aktywnych i działanie środkom powierzchniowo czynnym
-Wspomaga eliminację wolnych rodników i innych szkodliwych substancji
-W celu zapewnienia optymalnej ochrony komórek i błony komórkowej

EKSTRAKT Z JĘCZMIENIA
Ekstrakt z jęczmienia (Hordeum Vulgare) jest bogaty w składniki odżywcze takie jak vitaminy, minerały, proteiny i enzymy.  W kosmetylkach został zastosowany za względu na:
-Nawilżenie
-Właściwości przeciwutleniające
-Ujędrnienie
-Przywrócenie skórze elastyczności

KOFEINA
Kofeina jest absolutnym multitalentem w kosmetykach . Jej działalność gwarantuje , że komórki są dobrze zaopatrzone w tlen i substancje odżywcze - a więc mają wystarczająco dużo energii. W zależności od obszaru działania i kompozycji, ten składnik aktywny ma inne zalety:
​-Liftinguje
-Pozytywnie wpływa na mikrokrążenie
-Hamuje starzenie
-Redukuje obrzęki pod oczami
-Wspomaga odrastanie włosów w produktach do skóry głowy

​SOK Z JESIONU MANNOWEGO
Wydobyty z jesionu mannowego ( Fraxinus ornus ) charakterystyczny dla wschodniej części regionu Morza Śródziemnego. Słodki  sok był już zbierany w starożytności i został porównany w stosunku do biblijnej manny , „Dar od Boga” . W kosmetyce , cukier Manna zapewnia następujące korzyści:
​-Zwiększa poziom nawilżenia skóry
-Pozostawia skórę gładką i elastyczną
-Pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry

PAPAJA
Papaja ma liczne składniki, są doskonale wyważone , co wyjaśnia szeroki zakres efektów tego niezwykłego owocu.
-Antyoksydant
-Ochrona komórkowa
-Odmłodzenie i rewitalizacja
-Łagodny efekt keratolityczny
-Wygładzony i świeży wygląd skóry

TRAWA CYTRYNOWA
Lemongrass ( palczatka pogięta ) jest powszechną przyprawą w malezyjskiej , tajskiej i indyjskiej kuchni. W medycynie ludowej, trawa cytrynowa jest stosowany w dolegliwościach żołądkowych i przeziębieniach . Następujące właściwości  są cenne w kosmetyce :
-Odkażające i ożeźwiające
-Przeciwzapalne i przeciwalergiczne
-Witalizujące i przeciwobrzękowe
-Wspomaga detoksykację